Skip to main content

Over Will Schropp

Will Schropp

Van kind af aan heb ik iets met kunst en natuur. Sinds mijn opleiding aan de kunstacademie (Arnhem, 1985), wil ik laten zien dat je als vormgever uitstekend gebruik kunt maken van hout. 

Wanneer een idee, na soms vele schetsen, is uitgewerkt, zoek ik er het hout bij dat er perfect op aansluit. De schoonheid van de vorm en het materiaal is belangrijk. Niet alleen de kleur of de nervatuur spelen een rol, maar ook de gevoelswaarde.  Het spreekt vanzelf, dat daarvoor niet alleen kennis van het hout belangrijk is, maar ik vind ook dat je moet weten hoe bomen in mythologie, sprookjes en literatuur voorkomen.

De keuze voor hout van bomen die hier groeien, ligt dan voor de hand. Iedere houtsoort is geschikt voor binnenbeelden, voor tuinbeelden en grafmonumenten zijn dat er maar een paar zoals bijvoorbeeld acacia, thuja en tamme kastanje . Het “leven” en “de droom om te kunnen vliegen” zijn vaste thema’s in mijn werk. En als een soort beeldmerk hangt er al meer dan dertig jaar op iedere tentoonstelling een houten jas. 

In de zomer van 2008 werd in een Drentse akker het oudste hout van Nederland gevonden, 8800 jaar oud. Van dit, vaak zwarte eikenhout, heb ik heel wat beelden gemaakt. Later kwam ik in het bezit van oerhout uit Noord Duitsland en de Noord Oost polder.

Ook heb ik een tv-serie over beeldhouwen in hout gepresenteerd, maar dat is al weer een hele tijd geleden.

Bij de workshops, die ik in Duiven geef, ligt de nadruk op vormgeven en natuurlijk ook op genieten van beeldhouwen in een natuurlijk materiaal. Dat is ook zo bij beeldhouwweken die ik geef in het buitenland.

In de loop van de jaren zijn mijn beelden bij particulieren en bedrijven in diverse landen terechtgekomen. Natuurlijk de meeste in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk en zelfs in Arizona en Nicaragua.